historien

OPSKRIFTER

CROISSANTER

Opløs gær i koldt vandt. Tilsæt sukker, salt og æg. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Sæt den på køl, imens du laver smørret klar. Bank smørret ud til en firkant på 15 x 15 cm. Når dine croissanter er formet og hævet, så er det tid til at de skal bages. Tænd ovnen på 200 grader. Pisk ægget sammen. Pensl forsigtigt dine croissanter med æg. Bag én plade af gangen i ca. 18-20 minutter. De skal være gyldne og flotte på toppen. Hold øje med dem efter 16-17 minutter, da ikke alle ovne varmer ens. Det kan også være, at de skal have lidt længere. Det kommer an på din ovn. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle på en bagerist.

Ingredienser:

2,5 dl. vand 25 g. gær
80 g. sukker
1 tsk. salt
1 stk. æg
500 g. hvedemel
250 g. smør
Til pensling
1 stk. æg

eco

SURDEJ

Dag 1-3
1. Bland vand (ca 35 g varmt) med mel og revet æble i en rustfri skål, og hæld det op i en 2 liters skål med låg.
2. Stil skålen på en lun plads, bedst ved 26-30 grader i 3 dage. Rør i skålen et par gange om dagen.

Dag 4 - Hæld surdejen ud i en stor skål. Kom 200 g mel og 200 g lunken vand (ca. 35 g varmt) i, og rør det omhyggeligt sammen.

Dag 5 - Nu er surdejen færdig og kan opbevares i køleskabet.

Ingredienser:

200 g vand (ca. 2 dl)
200 g rug- eller hvedemel
100 g groft revet æble

eco

EMMERBRØD

Gæren opløses i vandet. Citronsaft og emmer-mel tilsættes, medens maskinen kører (kan også æltes i hånden). Derefter iblandes det fine ølandshvedemel, indtil dejen er plastisk og sammenhængende - uden at være for fast. Saltet drysses i, og der køres et par minutter mere. Dejen sættes tildækket i køleskab i 12-24 timer. Herefter slås det op og efterhæves en halv time ved stuetemperatur, evt. i dejkurve og bages i 35 minutter ved 225 grader.

Ingredienser:

½ l koldt vand
10 g gær
1 spsk citronsaft
1 spsk groft salt
250 g fuldkorns emmer
450 g fint ølandshvedemel (ca.)

eco

KANELSNEGLE

Smelt smørret og hæld det i mælken. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold evt. lidt mel tilbage - dejen skal være fugtig). Slå dejen godt sammen og lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. ½ time.

Fyld - Rør smør, farin og kanel godt sammen.

Sådan laver du kanelsneglene - Tag dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 30 x 50 cm). Smør remoncen ud på dejpladen. Rul dejpladen fra den lange side til en roulade, og skær ca. 25 kanelsnegle. Læg sneglene i en bradepande med bagepapir - bøj den yderste dejende ind under sneglen. Lad kanelsneglene efterhæve tildækket i 15 min. Pensl med æg og bag kanelsneglene midt i ovnen. Lad kanelsneglene afkøle lidt og pynt med glasur.

Ingredienser:

Kanelsnegle:
Smør - 100 g
Mælk - 2½ dl
Gær - 50 g
Æg - 2
Hvedemel (ca. 8½ dl) - 600 g
Stødt kardemomme - 2 tsk
Groft salt - 1 tsk

Fyld:
Blødt smør - 150 g
Brun farin - 100 g
Stødt kanel - 1½ spsk

Sammenpisket æg til pensling

Glasur: Flormelis 2 dl Vand 1½ spsk

eco

BROWNIES

Start med at smelte chokolade og smør sammen i en gryde eller over et vandbad. Lad det køle helt af. Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn (dvs. over-og undervarme). I en skål piskes æg, sukker og brun farin. Pisk 2-3 minutter, til det er luftigt og skummende. Brug gerne en håndmikser eller en røremaskine med piskefunktion. Vend chokolade-blandingen (den skal være helt kold) i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen. Tilsæt nu resten af ingredienserne og vend det forsigtigt sammen, så luften ikke mases ud af æggemassen. Du kan med fordel si ingredienserne i, hvis der er klumper i de tørre ingredienser. Beklæd en form med bagepapir. Fordel kagedejen der. Dejen skal være cirka 2-3 cm høj. Brownien bages midt i ovnen i cirka 20-25 minutter. Prik i den med en gaffel. Der skal hænge lidt kagedej ved, men må endelig ikke blive bagt for meget. Det er meningen, at den skal være lidt underbagt i midten – uden at være flydende. Lad brownien køle helt af. Allerhelst på køl i minimum 3 timer – gerne natten over.

Ingredienser:

125 g smør
250 g mørk chokolade
4 stk. æg
200 g sukker
150 g brun farin
4 spsk. kakao (bagekakao)
3/4 tsk. groft salt
2 tsk. vaniljesukker
70 g hvedemel

eco

GRAHAMSBOLLER

Rør gæret ud i fingervarmt vand. Tilsæt kardomomme og salt og rør derefter dejen til det er en tyk kagedej. Herefter tilsættes æg, sukker og det bløde smør og resten af melet tilsættes imens der røre og æltes

Hæv i 45 min. del delen i 16 og form boller. Hæv bollerne under viskestukke i 20 min. og bag med vandbad i ovn på 220° i 12 min

Ingredienser:

Smør - 100 g
vand - 3 dl
Gær - 50 g
Æg - 1
Hvedemel - 500 g
Grahamsmel - 100g
Stødt kardemomme - 1tsk
Groft salt - ½tsk Sukker - 3tsk

eco